PLC Otomasyon Uygulama Alanları ve Çeşitleri

PLC Otomasyon Uygulama Alanları ve Çeşitleri

Programlanabilir Mantık Kontrolörleri (PLC’ler) üretim veya endüstriyel bir ortamda elektro-mekanik süreçleri kontrol etmek ve otomatikleştirmek için tasarlanmış endüstriyel bilgisayarlardır. PLC otomasyonunun kullanımı yaygındır ve hemen hemen her üretim hattına makine fonksiyonuna veya prosese uygulanabilir bu da onu esnek ve sağlam bir kontrol çözümü haline getirir.

PLC otomasyonu sensörler veya anahtarlar gibi giriş cihazlarının durumunu sürekli izleyerek ve motorlar veya valfler gibi çıkış cihazlarının durumunu kontrol etmek için özel bir programa dayalı kararlar alarak çalışır. PLC’ler aşırı sıcaklıklar ıslak kuru ve/veya tozlu koşullar gibi zorlu endüstriyel ortamlarda güvenilir bir şekilde çalışmak üzere özel olarak tasarlanmıştır ve üretim tesislerinden atık su arıtma tesislerine kadar çeşitli endüstrilerdeki süreçleri otomatikleştirebilir.

PLC otomasyonunu kullanmanın en önemli faydalarından biri insanların karar verme çabalarının azaltılması ve daha yüksek verimliliğe yol açmasıdır. Dahası PLC’ler geleneksel röle tabanlı kontrol sistemlerine göre daha hızlı tepki süreleri daha fazla esneklik daha kolay sorun giderme ve bakım gelişmiş izleme ve kontrol diğer cihazlarla daha kolay iletişim ve daha az alan gereksinimi dahil olmak üzere altı farklı avantaj sunar.

PLC otomasyon uygulamaları çeşitlidir ve üretim tesislerindeki montaj hatlarından binalardaki HVAC sistemlerinin kontrolüne kadar çeşitlilik gösterir. PLC’lerin en yaygın uygulamalarından bazıları konveyör sistemleri şişeleme ve paketleme sistemleri malzeme taşıma sistemleri su arıtma tesisleri ve enerji santralleridir. PLC otomasyon uygulamalarının diğer örnekleri arasında aydınlatma ve sıcaklık kontrolü de dahil olmak üzere bina otomasyon sistemleri ve ticari binalarda okullarda ve hastanelerde HVAC sistemlerinin kontrolü sayılabilir.

PLC otomasyonunu kullanmak için PLC’lerin giriş/çıkış (I/O) yetenekleri göz önünde bulundurulmalıdır. I/O modülleri CPU’ya bilgi sağlayan ve belirli sonuçları tetikleyen modüllerdir. Ayrıca Yapılandırılmış Metin ile yazılmış PLC programlarının akış kontrolü merdiven mantığındaki ile aynıdır: her seferinde bir satır yürütün.

Bir PLC otomasyon sistemi kurarken makinenin her bir fonksiyonel birimi için rutinler oluşturarak arıza özeti basamaklarını ve alarm mantığını ayarlayarak ve doğrudan makinedeki bireysel işlevlerle ilgilendiği için genellikle “aşağıdan yukarıya” yazılan manuel mod mantığı PLC mantığını yazarak programı planlamak önemlidir.

Sonuç olarak PLC otomasyonu endüstriyel kontrol ve otomasyon için vazgeçilmez bir araçtır. PLC’ler hemen hemen her üretim hattını makine fonksiyonunu veya prosesini kontrol etmek için kullanılabilir ve geleneksel röle tabanlı kontrol sistemlerine göre sayısız avantaj sunar. PLC’lerin giriş/çıkış (I/O) yetenekleri çalışmaları için kritik öneme sahiptir ve kurulumu sırasında programı planlamak ve manuel mod mantığı PLC mantığını yazmak önemlidir.

 

Yorum Yap
0 Yorum yapan