Ev hanımlarının genelde şikayetçi oldukları konu yoğurdun ekşimesidir. Yoğurdun ekşimemesi için ne yapılır sorularını duyar gibiyiz. Ev yapımı yoğurtlar, hazır yoğurtlara karşı daha çabuk bir şekilde ekşimektedir. Bunun sebebi ise ev yapımı yoğurtlarda herhangi bir katkı maddesi olmadığı için ekşir, ancak hazır yapılan yoğurtlar ise katkı maddesi bulunduğundan dolayı ekşime süresini uzatmaktadır. Ancak ev yoğurtlarının ekşimemesi için uygun ortamda ve şartta sakladığımız zaman ekşime süresini uzatma şansımız bulunur.Daha önceki konularımızda da yoğurdun mayalanması ile ilgili bir makale paylaşmıştık.
Yoğurdun Ekşimemesi İçin Yapılması Gerekenler
Yoğurt mayalar iken cam kabı veya çömlek kapları ile yapılması daha sağlıklıdır. Çünkü cam ve çömlek kaplarıyla yaptığımız zaman hem daha organik oluyor hem de yoğurdun ekşime süresini uzatmış olmakta ve yoğurdun sulanma durumunu da ortadan kaldıracaktır. Yoğurttaki suyu ortaya çıktığında bir kap ile yoğurttaki suyu alarak ekşime sorununu biraz daha ortadan kaldıracaktır. Ancak bu çözüm geçici olarak bilinmektedir veya yoğurdun suyunu süzerek de bu ekşime olayını da ortadan kaldırmak mümkün olmaktadır.
Ekşimiş Yoğurdu Peynir veya Lora Çevirme
Ekşimiş yoğurdu bir torba yardımı ile süzdükten sonra ise torba yoğurdu olarak da yiyebiliriz. Ekşimiş yoğurdu torba yoğurdu haline getirdiğimizde ise bu yoğurdu hem lor şekline hem de peynir şekline getirmek mümkündür. Öncelikle bunu yapabilmek için torba yoğurdunu tencereye koymamız gereklidir, sonra ise bu yoğurdu biraz kaynatmak gereklidir. Yoğurt kaynatıldığı sırada sarı rengine dönüştüğünde kaynatma işlemini bitirmemiz gereklidir.
Sarı olan yoğurtun soğumasını bekleyerek ve soğuduktan sonra tekrar torbaya koymak gereklidir. Torbaya koyduğumuz yoğurdu suyunu tamamen çıkarmak için sert ve ağır bir maddeyle suyunu çıkartana kadar bastırmak gereklidir. Suyunu çıkardıktan sonra ise bir gün ışık görmeyen yerde bekleterek torbadan çıkartıp ve birazda tuzlandıktan sonra, bir kaba koyarak buzdolabında 3-4 gün boyunca bekleterek kullanıma hazır olmuştur.