Sultan Sazlığı Milli Parkı Kayseri ilinin 70 km. güneyinde bulunan Develi Ovası ortalarında mevsimlere göre değişiklik göstermekle beraber yaklaşık 8 – 13 hektar alana yayılan sulak alandır. Kayseri ilinin Develi – Yeşilhisar – Yahyalı ilçelerini kapsamayan geniş bir alana yayılmıştır. Sazlığın kuzeyinde İç Anadolu Bölgesinin en yüksek sönmüş volkanik dağı olan Erciyes dağı bulunur. Dağın eteklerinde Develi Ovasına bakan tarafında büyük tatlı su bataklığı vardır ve bu bataklığın büyük kısmı sazlarla kaplıdır.
Sazlıkta kamış, kafa otu ve kındıra gibi çeşitli otlar bulunur. Havanın açık olduğu ilkbahar ve yaz aylarında yer yer nilüfer ve süsen çiçekleri görülür. Sazlığın orta kısımlarına, merkezine doğru gidildikçe görülmeyecek kadar çok yüzen saz adacıkları bulunur. Bu adacıklar kuvvetli rüzgârlarla yerlerini değiştirirler ve suyun seviyesine göre de alçalır ya da yükselirler. Bu tatlı su sazlığının güney ve kuzeyinde Yay Gölü bulunur ve bu göl tuzlu bir göldür. Kuzey – batı yönünde Yay gölüne bağlı Çöl Gölü yayılır. Bu göl Yay Gölüne göre çok daha fazla tuzlu bir göldür fakat fazla derin olmayan bu gölün derinliği 20-30 santimetreyi kadardır.
1986 yılında yapılan bir araştırma sonucu alanda 251 kuş türünün bulunduğunu ortaya koymuştur. Bu türlerden 80’den fazlasının sahada kuluçkaya yattığı tespit edilmiştir.
Sultan Sazlığında bulunan kuş türlerinden bazıları aşağıdaki gibidir;
- akpelikan,
- dikkuyruk,
- kılıçgagası,
- karasamur,
- küçük karabatak,
- flamingo,
- turna.