Hem içi ile hem de dışı ile insan sağlığına müthiş faydaları olan nar meyvesi çok önemli bir bitkidir. Nar bitkisinin meyvesi, kabuğu ve çekirdeği olmak üzere tüm kısımlarından yararlanılmaktadır. Genel olarak nar bitkisinin faydaları kabuğundan başlamak gerekirse, nar kabuğu cilde yumuşaklık verir ve enfeksiyonlara karşı korur. Nar, suyu sıkılarak da tüketilir, nar suyu çoğu hastalık için şifa niteliğindedir.
Mideyi temizleme ve ülser ile ilgili sıkıntılara çaredir. Aynı zamanda öksürüklere iyi gelen nar, akciğeri de güçlendirir. Kabızlık gibi sorunlar için de nar ya da nar suyu kullanılabilir. Narın posası gibi görülse de çekirdeği de en az etli kısmı kadar faydalı ve sağlıklıdır. Nar ve çekirdeğinin faydaları nelerdir? konusu ile ilgili çeşitli faydalar saymak mümkündür.
Nar Bitkisinin Kalp ve Damara Olan Faydaları:
Narın içerinde polifenol ve antosiyanin isimli maddesi ile E vitamininden 20 kat daha fazla güçlü ve bu maddenin antioksidan özellikleri damarda meydana gelen plak artışları ve daralma önlenir. Bunun yanı sıra nar bir yerde antibiyotik görevi görmesi ile kalp ve damarlarda bulunan zararlı maddelerin temizlenmesinde görev alır ve mikropları öldürmekle görevlidir.
Gribal Enfeksiyonlar Üzerindeki Faydaları:
Narın içeriğindeki antioksidanlar grip ve gribe neden olan mikrop ve de virüsleri zararsız hale getirir. Bunun yanı sıra bakteriler tarafından kaynaklanan enfeksiyonlara karşı da özellikle nar suyunun koruyucu etkisi bulunmaktadır. Nar ve çekirdeğinin faydaları nelerdir? sorusunun nar ve çekirdek olarak ikiye ayırmak mümkün olsa da hemen hemen faydaları aynıdır ve fazladır.
Nar Çekirdeğinin Faydaları
Nar çekirdeği de en az narın kedisi kadar faydalıdır. Nar çekirdeği içinde bulundurduğu antioksidan ile vücudu kanser gibi ciddi hastalıklara karşı korur. Antiviral etkisi ile enfeksiyonlara karşı da koruma sağlar. Hücrelerde meydana gelen problemlere karşı direnç sağlar ve vücudun yaşlanmasını önler. Kanserli hücrelerin yayılmasını engeller.