Kurallara göre takılmış ve gerektiği şekilde kullanılan bir emniyet kemeri trafikte büyük bir güvence demektir. Şehir arası ve şehir içi trafik giderek kalabalıklaşan dünyada çok yoğun bir hal almıştır. Bu durumda hem sürücü için ve hem de yolcular için hayati bir öneme sahip olan emniyet kemerinin değeri daha da artmaktadır.
Emniyet kemerinin bunca değerli, bunca önemli olması gerçekten neden önemlidir? Bunun tam anlamıyla anlaşılabilmesi için, emniyet kemeri hangi durumlardan korur sorusunun cevabının bizlerce iyi bilinmesi gerekir.
Biliyoruz ki “süredurum” denilen bir kavram var. Teknik bir terim olan bu kavram şu anlama geliyor ki emniyet kemerinin hayati oluşunun en kısa ve özlü açıklaması da bu olacaktır: Süredurum, hareket halindeki nesnelerin, karşı bir direnç gücü ile karşılaşmadığı sürece, söz konusu hareketlerini sürdürmesidir. Yani, istenmeyen bir hareketin durdurulabilmesi için mutlaka ve mutlaka karşı bir gücün o hareketin karşısına bir direnç noktası olarak çıkarılması gerekir.
Emniyet kemeri trafikte herhangi bir çarpma ve bunun yol açtığı istenmeyen hareketlere karşı bir direnç noktası oluşturma ve kişinin can güvenliğini güvence altına alma demektir.
90 km hızla giden bir aracı düşünün. Bu araç herhangi bir yere çaptığında araçtakiler aynı hızla, yani 90 km hız ile hareket etmeye devam ederler. Karşı bir direnç olmadığı sürece aracın da içindekilerin de kendilerine özgü süredurumları içinde hareketleri devam eder. Yani siz aracın süratini artırabiliyorsunuz ve şimdi de araç sizin süratinizi artırabiliyor. Bir çarpma anında bunu engelleyecek olan ise emniyet kemeridir. Çünkü karşı direnç noktası o olacaktır.
Emniyet kemeri hangi durumlardan korur sorusunun cevabını somutlaştırmak ve iyice vurgulamak için şunu da açıklamak gerekir: Trafikte herhangi bir nedenle 50 km hızla bir yere çarptığınızda , emniyet kemeriniz varsa, aracınızın hızının 15 katı bir karşı kuvvette oluşan direnç gücü sizi bir yere çarpmaktan koruyacaktır. Yok, eğer emniyet kemeriniz takılı değilse saniyeler içinde, bu karşı direnç oluşmadığından, öldürücü bir darbe alacaksınız demektir. Bu darbe başınızdan olabilir, göğsünüzden olabilir. İşte “hayati” olan bu noktadır.
Emniyet kemeri hangi durumlardan korur sorusunun cevabını bu şekilde bilmemiz, bizleri de söz konusu durumlardan koruyacaktır; çünkü, bu gerçekleri bilenler hem şehir dışı ve hem de şehir içi trafikte mutlaka ve mutlaka emniyet kemeri takarlar.
Trafikte tedbirli ve dolayısıyla kazasız belasız seyirler diliyorsak emniyet kemerlerimizi mutlaka takalım.