Anksiyete terapisi, tespit edilen anksiyete türü için uygulanan tedavide, ilaç kullanımına ek uygulanan psikoterapiye verilen isimdir. Anksiyete bozukluğu, günlük hayatta sürekli olarak, kaygı, gerilim, korku, sıkıntı, tedirginlik, endişe hali içerisinde olma hastalığıdır. Dolayısıyla bu duyguların kontrol altında tutulmasını tek başına ilaç kullanımı sağlayamaz, ek olarak psikoterapi uygulanmaktadır.
Anksiyete bozukluğu, tedaviye direnen bir rahatsızlıktır. Bu yüzden tedavi yöntemi olarak çoğunlukla bilişsel davranışçı tedavi tercih edilir. Tek başına ilaç kullanımı veya tek başına psikoterapi işe yaramaz. Boşa kürek çekmeyi de ne hasta ne doktor ister. Bilişsel davranışçı tedavi ile hastalar, genellikle 12 ay süre içerisinde tamamen iyileşmiş ve anksiyete ye karşı ne yapacağını bilir hale gelebilmektedir.
Anksiyete Terapisinde İzlenecek Yol
Anksiyete tedavisinde izlenecek yol, kişinin anksiyete şeması çıkarıldıktan sonra belirlenir. Anksiyete bozukluğu olan kişi hakkında yargılar oluşturarak şemalanır. Kişinin bulunduğu durumun tehlikesi, oluşabilecek zararların olasılığı, tehlikeyle mücadele etme yeteneğini kaybetme düşüncesi odak nokta olarak belirlenir. Kişinin tehlike senaryolarıyla ilgili düşünceleri ve onları neye dayandırdığının şemalanması, anksiyete bozukluğunu ortaya çıkarır.
Anksiyete terapilerinde, tedavinin bir parçası olarak anksiyeteyi normalleştirme ve hastalığın semptomlarını hastanın anlaması hedeflenmektedir. Hasta, anksiyete ile yaşadığı duyguların doğal duygular olduğunu, ve bu duyguların düğer tüm insanlarda da olduğunu anladığında, anksiyeteye bağlı fiziksel belirtilerin de nedenini anlayacaktır. Tedavide bir sonraki aşamada, anksiyeteye neden olan düşünceleri tanımlama ve hastanın onlarla mücadele etmesi sağlanır.
Anksiyete terapilerinde, tehlikeli düşünceler, bu düşüncelere karşı koyma, ve onları yalanlama becerisi aşama aşama gerçekleşir. Anksiyete terapilerinde hayal egzersizleri, bireysel karşı koyma teknikleri, düşünce günlüğü, bedensel egzersiz gibi yöntemler izlenebilir.
Anksiyete tedavisinde kişi için en iyi tedaviyi ve terapi yöntemini uzman psikolog belirleyebilir. Eğer anksiyete bozukluğu yaşıyorsanız psikoloğunuza başvurmanız en doğrusu olacaktır.
Anksiyete bozukluğu ve terapi ile tedavi yöntemi ileri seviye anksiyete, yani anksiyete bozuklugu yaşayan kişiler için kesin çözümdür. Anksiyete terapisi son çare olarak tedavi yöntemi olarak uygulanır. Gerilim, korku, kaygı, sıkıntı, tedirginlik ve tehlikeli düşünceler konusunda artık çok ileriye gitmiş hastaların bu tedavi yöntemini uygulaması çok önemlidir.