PHP (Hypertext Preprocessor), dinamik olarak web sayfaları oluşturmak için yaygın olarak kullanılan en basit komut dosyası programlama dilidir. Şu anda internet kaynaklarının büyük bir kısmı bu özel programlama dili kullanılarak yazılmıştır. Tüm basitliği için PHP dersleri, küçük sitelerden büyük portallara kadar her karmaşıklıkta profesyonel web projeleri geliştirmenize olanak tanır.
PHP’de Web Projeleri Oluşturmak
PHP’de web projeleri oluşturmak için, MySQL dersleri bilgisayarınızda kurulu bir yerel sunucu kullanarak veya uzak bir sunucu ile çalışarak programlamanız gerekir. Uzak sunucu her zaman uygun değildir ve bir kural olarak, bunun için ödeme yapmanız gerekir. Bilgisayarınızda bir sunucu oluşturmak için aşağıdaki programlara ihtiyacınız vardır: Apache veya Denver, MySQL, PHP. Mevcut sürümlerin tüm programları, geliştiricilerin resmi web sitelerinde bulunabilir.
PHP Kodu ve HTML Kodu
PHP kodu sunucu tarafında yürütülür. Kullanıcı sitede bir işlem yaptıktan sonra, örneğin sitenin başka bir sayfasına gitmek için menüdeki bir bağlantıya tıkladıktan sonra, tarayıcı sunucuya PHP kodu ile karşılık gelen sayfa için bir istek gönderir. Daha sonra PHP kodu, PHP yorumlayıcısı tarafından işlenir ve sunucuya döndürülen HTML kodu oluşturulur. Sunucu sırayla bu HTML kodunu tarayıcıya geri gönderir.
Sonuç olarak, kullanıcı yeni bir sayfanın tarayıcısında kendi HTML koduna sahip görüntüyü görür. MySQL dersleri bu sayfanın kaynak kodunu görüntülerken, yalnızca HTML kodu görünür olacak ve PHP kodu görüntülenemeyecek şekilde kalacaktır. PHP’nin büyük bir artısı, PHP kodunun doğrudan HTML dosyalarına gömülebilmesidir. PHP kodu, açılı ayraçlar ve bir soru işareti kullanılarak HTML sayfalarına yerleştirilir.
PHP Dosyaları Oluşturmak
PHP dosyaları oluşturmak, kod yazmak ve onunla çalışmak, HTML ile çalışırken yapılan işlemden farklı değildir. Normal bir metin düzenleyicide PHP koduyla da çalışabilirsiniz, ancak bunu bir PHP editörü kullanarak yapmak çok daha uygundur.
Php’de İnclude İşlevini Kullanma
PHP kullanarak Html’de site oluştururken çok gerekli olan include işleviyle başlamaya karar verdiğinizde, ana kodda doğru yere PHP kodlu bir dosya eklemenizi sağlar.
PHP betiklerinin html sitenizde çalışması için dosya uzantısı. PHP olmalıdır (örneğin dosyaadı.php). Herhangi bir PHP kodu İle biter.
Web sitenizi html’de oluşturmaya yeni başladığınızda, kaç sayfa olacağını ve hangi menü öğelerini yapacağınızı söylemek hala çok zor. Bu nedenle, yeni bir sayfa oluştururken, önceden oluşturulmuş sayfaların her birine menüye bir bağlantı eklemeye zorlanırsınız.
PHP’de Yankı Fonksiyonunun ve Değişkenlerinin Pratik Kullanımı
Yankı işlevinin sözdizimi şöyledir:
- $ a = “Serbest metin”;
- echo $ a;
Yukarıda yer alan örnek, $ a değişkenindeki metni görüntüler.
PHP’deki değişkenler önce $ işaretini, ardından Latin alfabesinin harflerini (a’dan z’ye ve küçük ve büyük) içerirler, sonunda sayılar içerebilirler.
Bir değişkene bir değerin atanması = (eşit) işareti kullanılarak gerçekleşir.
Tasarım problemini çözmek için, PHP dersleri doğru yerlerde yankı fonksiyonlarına sahip şablonu içeren ayrı bir shablon.php dosyası oluşturabilirsiniz. Prensip şu şekildedir: Doğru yerlerde yankı içeren tek bir şablon dosyanız vardır ve değişkenlerin değerini basitçe ayarladığınız birkaç dosya vardır. Değişkenler ayarlandıktan sonra, şablonu çağırmak için include kullanılması gerekir.