Keçiboynuzu Çayının Faydaları Nelerdir?

Keçiboynuzu Çayının Faydaları Nelerdir?

Barbunya ve bezelye soyundan gelen keçiboynuzu bitkisinin faydaları oldukça fazladır. Keçiboynuzunu birçok şekilde kullanmak mümkündür. Bunlardan birkaçını sayacak olursak; pekmezi, kuruyemişi ve çayı gibi çeşitli türleri bulmak mümkündür. Keçiboynuzu Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde bol miktarda yetişmektedir. Teknik olarak bakıldığında adı ceratonia siliqua olan keçiboynuzu ağacı 12 ile 13 metre kadar yükselebilmektedir. Sonbahar aylarında meyve vermeye başlar, keçiboynuzu ağacı. Ağaçta meyve oluşumu 12 veya 13 yıldan sonra başlar, meyveler 25 cm kadar büyümektedir.

 

Keçiboynuzu çayı faydalarına bakılacak olunursa, en başta sindirim sistemi rahatsızlıklarına karşı doğal ilaç niteliğinde kullanılan bir bitki olma özelliğindedir. Bunun yanı sıra öksürüğe, ishale de iyi geldiği bilinmektedir. Ayrıca kemikleri güçlendirerek, kilo kaybının da önüne geçmekte etkili bir çaydır. Yeni yapılan araştırmalar sayesinde kanser hücrelerinin iyileşmesi üzerinde de olumlu etkiler yarattığı ortaya çıkmaktadır. Öte yandan kalp ve damar hastalıkları tedavisinde ve yüksek kolesterolün düşürülmesinde de önemli derecede rol oynamaktadır.

Keçiboynuzunda bulunan antioksidan madde sayesinde antibiyotik görevi gören bir bitki özelliğinde olup, grip ve soğuk algınlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Antioksidan özelliğinden kaynaklanan sinir sistemini muhafaza eden ve çocuklarda kullanımı sırasında zeka geliştirici bir etkisi olduğu da kanıtlanmıştır. Bağışıklığı kuvvetlendiren keçiboynuzu çayı, vücutta bulunan toksin gibi zararlı unsurların vücuttan atılmasına büyük katkı sağlar. Keçiboynuzu içerisinde bulunan anti alerjik maddelerden dolayı solunum yollarında oluşan alerjik durumlara ve enfeksiyonlara karşı da oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle kış aylarında bulaşıcı olarak kapılan bu mikroplara karşı direnç gösterir ve içerdiği antioksidan sayesinde tedavi edici özelliği de bulunmaktadır.

Keçiboynuzu çayı şifalı bir bitki olarak bilinmektedir ve oldukça eski bir tarihçesi bulunmaktadır. 3000 yıl öncesinde insanlık için şifa dağıtan bir bitki niteliğinde olmuştur. Keçiboynuzu çayının tarifine geçecek olursak, 6 ila 7 adet kurutulmuş keçiboynuzu, 1 ila 1,5 litre arasındaki kaynamış suyun içerisine atılır ve yaklaşık bir saat kadar bekletilir. Soğuduktan sonra süzülerek içime hazır hale gelir. Ayrıca sıcak içmek isteyenler çok fazla soğumasını beklemeden süzdükten sonra ilk sıcağı çıktıktan sonra içebilmektedirler.

Yorum Yap
0 Yorum yapan